31 Mart 2013 Pazar

MacBook Pro Retina - İnceleme



Şimdi gelelim yeni Reitnalı MacBook Pro incelememize. Adamın birini düşünün MacBook Air'i, MacBook Pro'yu ve Retinalı İpad'i karıştırmış ve bunuda piyasaya Yeni mi yeni, güçlü mü güçlü, ince mi ince, retinalı mı retinalı bi MacBook Pro olarak piyasaya sürmüş



 Aslında MacBook'larla ilk karşılaştığımda "bu fiyata bilgisayarmı olur" dedim. Ama sonra Macbook'u ilk kullandığımda bir kolaylık, bir güzellik, bir albenicilik, bir beni almazsan bolulurumculuk. Bunlardan sonra Apple'nin muhteşem dünyasına ilk adımımı atmış oldum. Şimdi de bu dünyayı size anlatmanın zamanı geldi.




MacBook'lar yüksek donanım, performans ve grafikleriyle dünyanın başlangıcından beri daha çok profesyonel kullanıcılar tarafından tercih edilmiş. Yine aynısı olacak gibi gözüküyor. Apple Macbook Pro'ları iki farklı seçenekle piyasaya sürüyor. Bunlardan biri 2.3 GHz’lik dört çekirdekli, TurboBoost teknolojisiyle hızı 3.3 GHz’e aşırtılabilen, 6 MB paylaşımlı L3 önbellekli Intel Core i7 işlemcili MacBook Pro diğeri ise 2.6 GHz ve 2.7 GHz olan 6 MB ve 8 MB L3 önbellekli modeller. İki adet 4 GB’lık olmak üzere toplam 8 GB, 1600 MHz DDR3L RAM tüm modellerde standart, arzu edenler için 16 GB’ye yükseltme seçeneği de bulunuyor. Yine temel modellerde 256 GB’lık SSD bulunuyor. Bu bellek için 512 GB ve 768 GB’lık SSD'lerle değiştirme imkanı da sunuluyor. Grafik kartına baktığımızda, Intel HD Graphics 4000 grafik işlemcinin yanı sıra 1 GB GDDR5 bellekli NVIDIA GeForce GT 650M grafik kartı da tüm modellerde sunuluyor. Bu iki grafik kartı o anda yaptığınız işleme göre çalışıyor ve batarya ömrünüz normalden daha uzun oluyor.



Geldik yeni nesil MacBook Pro’nun en can alıcı, etkileyici noktasına. Apple’ın Retina olarak adlandırdığı, optimum uzaklıktan bakıldığında pikselleri fark etmenin mümkün olmadığı ekranlar kademe kademe daha büyük boyutlu ürünlere gelmeye devam ediyor. iPhone ve iPad’den sonra MacBook Pro da en sonunda bu ürünle birlikte Retina etiketini kazanmış oldu. Karşımızda 2880 x 1800 gibi, şu anda piyasada olan hiçbir dizüstü bilgisayarın, bırakın dizüstü bilgisayarı, çoğu monitörün ve HDTV’nin karşılamadığı bir çözünürlük var. 15.4 inç’lik ekranda bu çözünürlük 220 ppi gibi bir piksel yoğunluğuna tekabül ediyor. Halbuki iPhone 4S’in ekranı 330 ppi, yeni iPad’inkiyse 264 ppi piksel yoğunluğuna sahipti. Ancak MacBook Pro Retina’nın ekranının göze olan uzaklığı hesaba katıldığında bu ekran Retina şartlarını hayli hayli karşılıyor. Eğer Retinalı MacBook Pro'nun Retina Özelliklerinden tam olarak yararlanmak istiyorsanız, bir süre daha beklemek faydalı olacaktır. Çünkü şuan Retina özelliğini üçüncü parti uygulamaların çoğu karşılamıyor. Ama ben zaten sadece Apple'nin uygulamalarını kullanacağım diyorsanız, hemen bir teknoloji markete koşun ve bir tane MacBook Pro alın. Ayrıca Retina özelliği Firefox ve Opera gibi tarayıcılara da entegre olmasına rağmen bir Safari gibi performans veremiyor.











MacBook Pro'lara yeni gelen özelliklerden biri ise SSD flash bellekler. Bildiğiniz gibi bu bellekler normal Harddisk'lere göre çok daha yüksek performans veriyor. MacBook Pro'ların bu kadar hızlı açılmasının bir nedeni de bu aslında. SSD özelliği sayesinde daha hızlı açılıyor, daha hızlı dosya aktarımı sağlayabiliyor ve işlerinizi daha çabuk halletmenize büyük katkısı oluyor. Bir diğer özellik ise Thunderbolt çıkışları. Bu çıkışlar USB 3.0'a göre 10 kat daha hızlı aktarım vaat ediyor. Ayrıca bu çıkışlar sayesinde Macbook'un ekranı dahil olmak üzere toplam üç ekranı aynı anda çalıştırabiliyorsunuz.
Yeni MacBook Pro'ların batarya ömrü aşşağı yukarı 7 saat. Kullanım ve batarya ömrü olarak çok birşey değiştiğini söyleyemem. Ama Yeni MacBook Pro'da ekran ışığı arttırıldı ve birkaç yeni özellikten sonra hala kullanın süresi değişmedi, sonuçta bu da bir başarıdır.





İncelememiz bu kadar. Şimdi bana sorarsanız Macbook almalımıyım diye "ALIN" derim. Çünkü Apple'nin kendine has bir dünyası ve özellikeri var. Bir çok profesyonel sanatçı, grafikerin MacBook Pro kullanmasının nedeni de budur. Bence bu dünyaya en kısa zamanda bir yerinden girin (iPhone, iPad, MacBook, Mac) ve sizde bilgisayar kullanırken zevk almaya başlayın. Türkiye fiyatlarıne bakılınca ulaşılması zor bir bilgisayar gibi duruyor ama normal bilgisayar alıp senede bir, iki senede bir değiştiriceğinize bir MacBook alın ve senelerce zevkle kullanın. MacBook Pro Retina’nın Türkiye satış fiyatları 5 bin TL seviyesinden başlıyor ve özelliklerine göre 7 bin TL’nin üzerine çıkıyor. Yüksek performans ve kaliteli görsellik fazlasıyla yüksek bir fiyata geliyor. Bu durum MacBook Pro Retina’yı zengin bir kullanıcı kitlesinin seçimi hâline getiriyor.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder